Rouw en verlies Vlaanderen

Met Rouw en verlies Vlaanderen willen we de taboes doorbreken en rouw terug een plaatsje geven in de samenleving. 

We willen rouw en verlies bespreekbaar maken en vooral ook bespreekbaar houden. 

Ze zei: "Ben je er nu nog altijd niet over?"

Laat me je even terug mee in de tijd nemen. Waarom ik dit doe verneem je snel.

Vroeger schreef Mieke Deltomme afscheidsplechtigheden voor het HuisvandeMens en konden mensen bij haar terecht als ze vastzaten in hun rouwproces. Ook Maria* was iemand die bij Mieke Deltomme langskwam. Ze kenden elkaar al een beetje want Mieke had ook de begrafenisplechtigheid geschreven van Maria's dochter. Ze was op gruwelijke wijze vermoord, ze was in brand gestoken. 

Op een dag komt Maria helemaal overstuur Miekes bureau binnen. Ze huilt, ze is kwaad, ze weet met zichzelf geen raad. In horten en stoten vertelt ze wat haar zopas overkwam. Zopas kwam ze een kennis tegen en zegt die tegen haar: "Ben je er nu nog altijd niet over?"

Maria's dochter was op dat moment zes maanden overleden. 

 

* niet haar echte naam

Grondvesten van Rouw en verlies Vlaanderen

Dàt was het kantelmoment in Miekes carrière, daar liggen de fundamenten van Rouw en verlies Vlaanderen. 

Er is zoveel onbegrip voor mensen in verdriet en rouw, voor mensen die pijn en verdrietig zijn omdat ze afscheid moeten nemen van een geliefd kind, vader, moeder, broer of zus, partner of levensgezel, een goede gezondheid, gemiste kansen, een leven dat er (plots) compleet anders uitziet. 

In onze samenleving moet je 'er' over zijn na zes maanden, een jaar, twee jaar, vijf jaar, ... Je moet doorgaan met je leven alsof er niets aan de hand is. Maar dat kan niet. Je leven IS compleet anders geworden, jij bent helemaal anders geworden, niets lijkt nog op het was want ... niets is nog wat het was. 

Na verloop van tijd verzachten deze gevoelens van pijn en gemis, mits de juiste steun en begrip. En net daarom moet rouw en verlies bespreekbaar gemaakt worden én vooral ook bespreekbaar gehouden worden. 

Tevreden klanten getuigen.

  • Eerst en vooral dankjewel voor de boeiende manier waarop we de bijscholing 'Rouw en verlies bij senioren' hebben kunnen volgen. Je voelt het doorleefd zijn van de materie; de vele voorbeelden illustreren heel veel en je voelt vanuit welke bezieling Mieke dit allemaal doet. De interactie tijdens de les en de verschillende didactische methoden zijn alleen maar een meerwaarde. Tevens ook een dankjewel voor het gesprek tijden de pauze. http://www.krachtsporen.be

    Didier Meulemeester — Rouwcoach Krachtsporen

  • Zowel de theorie, de handvaten als de praktijk was heel goed uiteengezet met genoeg educatieve werkvormen om aan de slag te kunnen. We hebben enorm veel informatie meegekregen. Ik had ook een veilig gevoel bij Mieke, waardoor ik zelf openstond om vragen te stellen en zelf open te zijn. Deze opleiding smaakt naar meer! En ik schrijf me dan ook in voor de opleiding Verlies-en rouwcoach

    Linda Persoone — WZC Sint-Jozef

Een begripvolle omgeving

Rouw en verlies Vlaanderen wil een steun zijn voor mensen die een geliefde verloren of die afscheid moesten nemen. 

Bij Rouw en verlies Vlaanderen kan je terecht voor rouwtherapie aan huis, dit zijn de één op één gesprekken, en uniek in België, de rouwvakanties voor volwassenen. Maar toch is dit niet genoeg. We vinden het belangrijk dat mensen een klankbord bij elkaar kunnen vinden en daarom willen we de hele samenleving laten kennismaken met het rouw- en verliesproces. Zo willen we de omgeving van mensen in verdriet en de samenleving bijbrengen dat rouw een levenslang proces kan zijn, en dat het gemis nooit echt helemaal weg is. En dat kan ook niet. Want rouw is de keerzijde van graag zien. Hoe liever je iemand ziet, hoe groter de pijn en het gemis als hij of zij niet meer nabij is. Hoe groter iemands aanwezigheid, hoe groter de afwezigheid als je afscheid moet nemen.

Daarom is Rouw en verlies Vlaanderen een expertise centrum voor iedereen. We willen rouw en verlies met alle gevoelens die daarbij komen kijken normaliseren en bespreekbaar maken. We willen taboes en vooroordelen uit de wereld helpen, zodat mensen niet alleen blijven zitten met hun verdriet maar net kunnen rekenen op begrip, steun en troost. 

Een begripvolle omgeving is essentieel om tot een goede rouwverwerking te kunnen komen. Daarom vind je ons ook terug in bibliotheken, lokale dienstencentra, Vormingsplus, ... Mieke Deltomme geeft er lezingen voor een breed publiek. Zo willen we met Rouw en verlies Vlaanderen rouw bij veel mensen bespreekbaar maken. Ook geven we opeidingen. Mieke Deltomme is docente. Ze geeft gastencollege's in de Howest van Brugge en Kortrijk en is docente bij Syntra en uiteraard ook bij haar organisatie, Rouw en verlies Vlaanderen. Zo wil ze haar kennis en inzichten delen met professionelen (in wording) zodat ook zij op hun beurt een klankbord en vangnet kunnen zijn voor mensen in verdriet en rouw.