Een gesprek voeren met kinderen lijkt gemakkelijk, tot je een gevoelg onderwerp wilt aanraken.
Deze opleiding is specifiek voor leerkrachten, zorgondersteuners, directeurs van scholen
Een gesprek voeren met kinderen lijkt gemakkelijk, tot je een belangrijk of gevoelig onderwerp wilt aanraken.
Meestal weten kleuters en lagere schoolkinderen niet waarom ze verdrietig zijn bij afscheid, verlies, rouw. Er zijn immers te veel veranderingen op korte tijd teveel, en dit gaat gepaard met zeer veel uiteenlopende gevoelens. Kwaadheid, pijn, gemis, leegte, angst, … is verweven met elkaar en toch lijkt het een kluwen vanbinnen. Het is een enorme klus om in die chaos van gevoelens orde te scheppen, en deze gevoelens in woorden te gieten.
Leerkrachten zien de kleuter en/of het lagere schoolkind met zichzelf worstelen, maar vinden het heel moeilijk om het kind te bereiken. Ze kijken met onmacht toe.
In deze opleiding krijg je zeer concrete handvaten om net wél de peuter en kleuter, het lagere schoolkind, de puber en de jongere te bereiken, zowel individueel als met de klas.
In deze opleiding krijg je zeer concrete handvaten om net wél de peuter, kleuter, het lagere schoolkind, de puber en de jongere te bereiken, zowel individueel als met de klas.
Met concreet bedoelen we héél concreet. Je krijgt methodieken aangereikt en creatieve manieren om zicht te krijgen op wat vast zit en om rouw bespreekbaar te maken en dit telkens volgens het ontwikkelingsniveau van het kind én volgens de rouwfase waarin het kind zich op dat moment bevindt.
Leer hoe je op creatieve manier peuters, kleuters, lagere schoolkinderen, pubers en jongeren kan helpen om taal te geven aan wat er zich vanbinnen afspeelt!
De lesdagen
De lessen gaan telkens door van 9u tot 12u
maandag 13 januari;
maandag 20 januari;
maandag 27 januari en
maandag 3 februari.
Het lesprogramma
-
Lesdag 1: Verlies- en rouwbeleving volgens de sociaal emotionele ontwikkeling
In deze eerste les staan we stil bij het ontwikkelingsniveau van kinderen en jongeren in functie van rouw en rouwbeleving rond de scheiding van hun ouders en gaan we dieper in op de impact van de scheiding op de sociaal- emotionele ontwikkeling. We zoomen telkens in op de leeftijdseigen noden van kinderen en jongeren en we reiken je handvaten aan om het verlies bespreekbaar te maken. Je leert hoe je de communicatie kan afstemmen op het ontwikkelingsniveau van het kind en de jongere en dit telkens via creatieve methodieken.
Baby’s en rouwbeleving, het lijkt niets met elkaar te maken te hebben. Nochtans kunnen baby’s heel heftig reageren op verlies. Het is belangrijk om hen nabij te zijn. Je leert er alles over in deze eerste lesdag.
We staan dus uitvoerig stil bij:
• Baby’s
• Peuters
• Kleuters
• Lagere schoolkinderen: kinderen van 6 tot 9 jaar, en van 9 tot 12 jaar
• Pubers
• AdolescentenWe reiken je neutrale vragen aan om met kinderen en jongeren in gesprek te gaan zonder dat ze in een loyaliteitsconflict terecht komen.
-
Lesdag 2: Rituelen opzetten en het belang van weten waar je aan toe bent
Waarom het van belang is dat kinderen en jongeren de nieuwe realiteit mogen ervaren leer je in deze tweede lesdag.
We vinden het lastig om kinderen en jongeren te confronteren met de scheiding en de gevolgen ervan en proberen hen daarom er zo ver mogelijk van weg te houden. Maar, dit is nefast voor hun rouwverwerking. Het is erg belangrijk voor kinderen en jongeren dat ze weten waar ze aan toe zijn, en dit hoeft niet traumatisch te zijn; zolang ze op een juiste, ondersteunende en warme manier begeleid worden met het oog op wat ze aankunnen volgens hun leeftijd (zie vorige les waarin we stilstonden bij het ontwikkelingsniveau, begripsvermogen en leeftijdseigen noden bij kinderen en jongeren).
In deze les leer je ook alles over het belang van rituelen, ze markeren immers een belangrijke gebeurtenis in het leven en ronden af wat ooit was en helpen het kind en de jongere om zich te bewegen naar een ander leven. Je zet zelf een ritueel op.
In deze les krijg je ook inzichten in ‘slecht nieuws’; hoe je slecht nieuws kan aanbrengen, het verschil tussen slecht nieuws dat er zat aan te komen en plots slecht nieuws, hoe kinderen en jongeren dit nieuws verwerken, welke weg de verwerking van slecht nieuws aflegt en waarom het stapsgewijs indaalt.Je krijgt ook concrete inzichten en uiteraard handvaten waarom de pijn en het gemis pas later naar boven kan komen, en vooral je leert het mechanisme kennen zodat ook jij als begeleider, mama, papa, leerkracht, weet dat dit heel normaal is en waarom dit heel normaal is.
Ook in deze les krijg je weer, naast de vrij volledige en dikke inspiritatiemap vol creatieve methodieken om met kinderen en jongeren in gesprek te gaan, heel wat creatieve en onmiddellijk toepasbare manieren om met kinderen en jongeren in gesprek te gaan. Zowel individueel als in groep.
-
lesdag 3: Kinderen en jongeren op creatieve wijze begeleiden in hun verwerking
Kinderen en jongeren moeten contact kunnen maken met hun gevoelens om deze te verwerken. Zolang dit niet gebeurt blijven de gevoelens sluimeren, zowel in de emotieregulering als in het lichaam. Het is dus essentieel dat kinderen en jongeren bij hun gevoelens kunnen komen en dat wij, de volwassenen, kinderen en jongeren hierin gaan begeleiden. Ze hebben immers onze steun en zelfs onze goedkeuring nodig om hun gevoelens te verwerken. Maar hoe doe je dat? Hoe help je kinderen en jongeren? En hoelang help je hen, en welke gevoelens horen nu eenmaal bij een normaal en goed rouwproces?
We staan stil bij enkele veelvoorkomende gevoelens zoals:
• verdriet,
• pijn,
• er als verdoofd of stil bij zitten,
• boosheid,
• en nog veel meerJe krijgt handvaten aangereikt om op visuele manier kinderen en jongeren inzichten te geven in hun rouwverwerking. Je krijgt ook concrete antwoorden om op verstaanbare wijze een aantal veel voorkomende misvattingen, bezorgdheden of vragen waar kinderen en jongeren mee kunnen zitten, aan hen uit te leggen.
-
Lesdag 4: kinderen en jongeren op creatieve manier leren aanpassen aan een nieuw leven en terug leren geloven in het opbouwen van realistische en duurzame relaties
In deze lesdag staan we stil bij hoe kinderen en jongeren zich na en tijdens het doorwerken van hun gevoelens stapsgewijs kunnen begeleiden in het aanpassen naar een anders geworden leven, namelijk naar een leven met twee huizen en veelal met andere regels, gezinsstructuren en vaak een andere rol die kinderen en jongeren op zich nemen.
Belangrijk in deze fase van de rouwverwerking is dat kinderen troost en warmte kunnen gaan putten uit de herinneringen van toen papa en mama nog samen waren. Een herinnering is geen afgesloten iets maar timmert mee aan de weg die de toekomst van het kind en de jongere mee kan helpen bepalen.
Hier leer je kinderen en jongeren handvaten aan te reiken zodat ze aan hun eigen weg kunnen timmeren en terug leren vertrouwen hebben in het opbouwen van realistische relaties.
Inschrijven en praktisch
-
Het inschrijvingsgeld
Deze opleiding kost 310 euro.
In deze prijs zit een stevige cursus, een inspiratiemap met wel 100 blz aan creatieve ideeën en methodieken, een lijst met boeken per ontwikkelingsniveau, een ferm gevulde rugzak met kennis en heel wat inzicht waarmee je direct aan de slag kan gaan.
Al onze opleidingen bieden we aan betaalbare prijs aan. We vinden het belangrijk dat iedereen die dat wil bij ons terecht kan, en dat iedereen die zich (verder) wil bijscholen daartoe de kans krijgt. We spenderen geen grote budgetten aan dure locaties, drukwerken, erkenningen, publiciteit, internet marketing, enzovoort. We richten ons liever op wat er echt toe doet. De kosten die we daarbij uitsparen hoeven we dan ook niet door te rekenen :)
-
Inschrijven
We werken telkens in kleine groep, de inschrijvingen zijn beperkt.
Wil je je inschrijven? Stuur dan een mail naar info@rouwenverliesVlaanderen.com.
Kan je niet wachten en wil je je onmiddellijk inschrijven? Dan kan je 310 euro storten op het rekeningnummer van Rouw en verlies Vlaanderen:
BE33 9501 4545 2946.
Gebruik je daarbij '13/01+ jouw naam/ scheiding creatief' als medelding?
Vanzodra we jouw betaling hebben ontvangen, sturen we je een bevestigingsmail. Zo weet je dat alles goed is verlopen.
-
Certificaat
Aan het einde van de opleiding ben je de trotse bezitter van een deelname-cerficiaat.
-
Online
Dit is een online opleiding. We gebruiken Zoom. Een week voor aanvang van de opleiding krijg je de aanmeldingslink toegestuurd.
Kent Zoom nog een aantal geheimen voor je? Hier vind je een heldere uitleg hoe je kan deelnemen aan een opleiding via Zoom.
-
De lessen worden opgenomen
Alle lessen worden opgenomen en de audio krijg je meestal de dag nadien. Zo kan je een les inhalen als je er eens niet bij kon zijn of pas later kon aansluiten.
Enkele vragen op een rijtje
-
Is er voorkennis nodig?
Je hoeft geen voorkennis te hebben. Heb je een open houding, werk je in een school en wil je bijleren hoe je kinderen in verdriet en rouw kan helpen? Dan kom je met deze attitudes aardig op weg. En de rest, dat leer je wel :)
-
Wat als ik een les niet kan bijwonen?
Geen probleem. Alle lessen worden opgenomen.
Je kan dus de les inhalen of herbeluisteren.
-
Wat kan ik met de opleiding doen?
Of je nu professioneel met mensen in verdriet omgaat of in je eigen leven, je zal mensen nabij kunnen zijn en een echte steun voor hen zijn. En dit vanuit een comfortabele houding waarbij je vanuit alle zelfvertrouwen een diepgaand gesprek kan voeren. Emoties en gevoelige thema's zullen je niet (meer) overspoelen.
-
Ik heb een BTW-nummer of ondernemingsnummer. Kan ik de factuur zakelijk inbrengen?
Heb je een eigen zaak, praktijk of kan je de opleiding zakelijk declareren? Dan kan je de factuur inbrengen.
-
Is de opleiding duur?
Het is ons doel om kennis een stevige plek in de maatschappij te geven. Daar is een echte organisatie voor nodig, een technisch platform en inzet van vele medewerkers. In de cursus zit een jarenlange studie, training en onderzoek in van Rouw- en verliestherapeut en docent Mieke Deltomme. Daarnaast willen we iedereen op het hart drukken: het terug in verbinding staan met je kern en gevoelswereld en het leren integreren van zowel de eigen verlieservaringen als die van de rouwende is een zeer waardevolle investering in gezondheid, levensgeluk en een vrijer leven.
-
Is de opleiding tijdsintensief?
Voor een groot stuk bepaal je dat zelf. De opleiding bestaat uit 4 lessen waaraan telkens een thuisopdracht wordt gekoppeld. Hoe meer je je in de opleiding - én je/de emoties - wil verdiepen, hoe meer tijd het vraagt. Toch zijn we van mening dat je later - paradoxaal - er net tijd mee wint. Je gaat grondiger te werk en daardoor ga je steviger op je benen staan.
We bieden een gemiddeld ritme aan van een les per week. Versnellen is hierbij niet aangewezen. Je krijgt niet alleen veel (nieuwe) informatie mee, af en toe zal wat aangereikt wordt je raken. Een oude wonde, een gebeurtenis dat nog niet is verwerkt, weggestopte emoties die plots jouw aandacht vragen, ... Je zal soms de behoefte voelen om tijd te nemen om dit alles te verwerken en een plekje te geven. Soms zal je merken dat je behoefte hebt om de gevoelens te laten bezinken. Daarom staan we ook na de lesdag voor je klaar.
-
Wat als ik vastloop?
Dan geven we je een zetje. Dat kan op verschillende manieren. Je kan altijd jouw vraag of waar je tegenaan loopt per mail stellen. De medewerkers hebben ook kennis van verlies en rouw en kunnen je vaak antwoord geven op je vraag. Is dat niet het geval, dan wordt je vraag voorgelegd aan Mieke Deltomme. Ze is je docent in deze opleiding. Aarzel zeker niet om haar op de hoogte te brengen als je in de knoop zit.
-
Ik heb nog een vraag.
Heb je nog een vraag of wil je wat meer informatie? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.