Contact

telefoon: 0497/202.181

info@rouwenverliesVlaanderen.com

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Google+ Icon
Wil je een workshop?

 

Soms heb je nood aan zeer concrete handvaten en een goede dosis zelfvertrouwen. Zeker als je met mensen werkt die heel kwetsbaar zijn, zoals kleuters, jongens en meisjes, en volwassenen die iemand of iets zijn verloren.

Als we aan rouw denken, dan denken we haast onmiddellijk aan overlijden. Toch beperkt de pijn van het afscheid nemen zich niet tot het overlijden van een dierbare. Je kan iemand verliezen terwijl hij of zij zelfs nog fysiek nabij is: door dementie, een ander progressieve ziekte, een beperking door een ongeval… Hij of zij gelijkt steeds minder op de persoon die je zo goed kende.

Maar hoe ga je daarmee om?

Levend verlies wordt vaak over het hoofd gezien. Maar geen nood, we bieden ook deze workshops aan.

Bij ons kan je terecht voor workshops op maat. Je vindt ze verder op deze pagina terug.

Na het volgen van de workshop ben je gesterkt en weet je alles over rouw; wat het is en wat het met je doet, hoe kinderen of volwassenen rouwen, en hoe je slecht nieuws brengt. Je kan een kind of volwassene in rouw vanuit een comfortabele houding ondersteunen en dankzij de heel concrete werkvormen op maat kan je aan de slag met de rouwondersteuning. En dit voor een kind of volwassene of zelfs voor de hele klas, school of leegroep!

Iedere workshop bestaat uit een theoretische houvast waarin de praktische vaardigheden worden aangescherpt. Kruisbestuiving, praktijkvoorbeelden, rollenspelen en oefeningen zijn hierbij heel belangrijk.

Heeft jouw school, instelling bijzonder jeugdzorg of organisatie specifieke noden of wensen? Laat het ons zeker weten, we passen ons programma aan.

Kleuter- en basisscholen

Rouw, verlies, ziekte, ... niemand is er vrij van. Ook kinderen niet. 

Maar hoe reageer je wanneer een kindje je komt vertellen dat zijn of haar mama is overleden, oma dement is, kleine broer zwaar ziek is, … En wat met een kind dat overlijdt. Hoe ga je als volwassene om met dit slechte nieuws?  En hoe kan je een kind, een klas of een leefgroep  in rouw ondersteunen? Rouw en verlies Vlaanderen maakt rouw en verlies bespreekbaar en ondersteunt organisaties, verenigingen en scholen. We bieden concrete informatie en werkmiddelen aan om met rouw aan de slag te gaan.  In onze workshops gericht op het ondersteunen van kinderen  kom je alles te weten wat rouw is, hoe kinderen rouwen en hoe je concreet kleuters, peuters, kinderen en jongeren in rouw kan ondersteunen.

Je krijgt de laatste nieuwe inzichten mee waarin de verschuiving van het rouwmodel wordt besproken van het vijffasen-model naar het duaal proces (slingerbeweging tussen verlies en herstel). Gesterkt met deze theoretische kennis doorlopen we de rouwtaken (het rouwproces). We staan dus stil bij de beleving van rouw bij kinderen en hun ontwikkelingsniveau:

 - van 2,5 tot 4 jaar;

- van 4 tot 6 jaar;

- van 6 tot 9 jaar;

- van 9 tot 12 jaar;

- van 12 tot en met 14 jaar;

- van 15 tot en met 18 jaar.

 

Ook staan we stil bij de beleving van rouw bij kinderen en jongeren met autisme, volgens hun specifieke noden en volgens hun ontwikkelingsniveau.

 

Met een goedgevulde bagage van tips en tricks gaan we aan de slag met heel concrete werkvormen. Je zal niet alleen de leerling in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele klas/groep! Tijdens de workshop krijg je een theoretische houvast en werkvormen mee en kan je onmiddellijk aan de slag, ook preventief. Doorheen de dag volgen trainingen om de opgedane kennis telkens te implementeren.

Secundaire scholen

.

Instellingen bijzondere jeugdzorg: vanaf 12 jaar

Klik hier om eigen tekst toe te voegen of je data te koppelen.

overzicht van onze lezingen voor een breed publiek

Klik hier om eigen tekst toe te voegen of je data te koppelen.

Instellingen bijzonder jeugdzorg: van 0 tot 12 jaar

.

instellingen volwassenen met een verstandelijke beperking

.

Mantelzorgers

.