Contact

telefoon: 0497/202.181

info@rouwenverliesVlaanderen.com

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Google+ Icon
leerkrachten en zorgcoördinatoren:
rouwzorg in de klas

Een leerling verliest een dierbare: mama of papa,  broer of zus, oma of opa...

Het overkomt jaarlijks heel wat leerlingen. Mama overlijdt aan kanker, kleine broer werd uit het niets weggemaaid door een dronken chauffeur en "oma's hoofd was lange tijd kapot. Ze herkende niemand meer en vergat te eten en is nu dood." Zo omschreef een kleutertje eens oma's dood. Ze leed aan dementie. 

Wanneer de dood zich voordoet staat je wereld op losse schroeven. Je weet niet meer waarin of waaruit, het gemis overmant je en houdt je in zijn greep. Zo ook bij kinderen, van peuter tot adolescent, van lager schoolkind tot puber. 

Maar een kind kan thuis meestal niet terecht met zijn verdriet, er is geen ruimte voor want iedereen gaat door het verdriet. 

In de klas, in de veilige omgeving van de juf of meester waar alles zijn gewone gangetje gaat kan het kind gewoon weer eventjes dat kleine kwetsbare kind zijn: peuter, lager schoolkind of adolescent.

Als leerkracht heb je hierin een heel belangrijke taak, je bent niet alleen vertrouwenspersoon je bent ook een steun.  Want thuis is met heengaan van papa of mama, broer of zus, oma of opa, … alles veranderd. De structuur, de routine, de gewoontes, de sfeer, de stabiliteit. Alle zekerheden zijn voorgoed veranderd.

In school blijft alles bij hetzelfde: dezelfde juf of meester, dezelfde stoel aan de dezelfde tafel, dezelfde klasgenootjes, hetzelfde uurrooster, dezelfde routine. En net daardoor kan een kind zich thuis voelen in de klas.

Onderschat zeker niet jouw rol als juf of meester in het leven van het rouwende kind. 

Meestal heb je als juf of meester een goede band met het kind, je bent vertrouwenspersoon, iemand die écht iets kan betekenen in het leven het kind en in het rouwproces.

Overlijden bij een leerling

Dood, afscheid van een dierbare, overlijden, ernstige ziekte,  en ga zo maar door, niemand is er vrij van. Vroeg of laat worden we er allemaal mee geconfronteerd.

Maar wat het als het een (klein) kind overkomt waar je les aangeeft? Als volwassenen wil je het kind beschermen en de pijn wegnemen die gepaard gaat met een overlijden of een verlies. Het is net alsof dit ingebakken zit ons DNA. En ergens klopt dat wel. Je beschermt opgroeiende kinderen.

Maar doe je er wel goed aan om de pijn te willen  wegnemen van rouwden kinderen? Of is het beter om het kind te begeleiden en op te vangen tijdens deze zeer moeilijke periode? Maar hoe doe je dat, hoe ga je als leerkracht om met een rouwende leerling?

Ondersteuning is heel belangrijk. Maar wat zijn daarbij de aandachtspunten en de valkuilen? Welke emoties en reacties kan je verwachten? En hoe ga je best om met deze? En wat met je eigen emoties?

Tijdens de workshop 'Rouwzorg in de klas' krijg je concrete handvaten aangereikt -per leeftijdscategorie van kinderen- om leerlingen te helpen omgaan met deze moeilijke situatie.

Workshops voor leerlingen: Hoe omgaan met rouw?

Wil je kinderen weerbaar maken en wil je hen tools aanreiken om met rouw op te gaan? Of wil je een les rond rouw? Klik dan zeker op onderstaande knop voor meer info.

Overlijden van een leerling

Als de dood van een leerling zich plots voordoet, ben je helemaal van de kaart. Er is ongeloof en verdriet, je leeft in een waas en je worstelt je door de dag op automatische piloot.

De leerlingen zien jou als een baken van kracht en vertrouwen. Zelfzeker vang je hen op. Of zo kom je op de leerlingen over. Maar hoe vang je een klas rouwende leerlingen op als je zelf diep bedroefd bent?

Hoe ga je met de vele vragen van de leerlingen om? Wat vertel je hen en hoe vertel je het?

We geven trainingen en workshops op maat waarin we uitvoerig stilstaan bij de aanpak per leeftijd, : van peuter tot jongere.

Draaiboek

Een gedetailleerde houvast in crisissituaties, waarin alle do's en dont's  van a tot z  worden uitgeschreven.