Opleiding psychisch kwetsbare jongeren en 
psychisch kwetsbare volwassenen

Soms heb je nood aan zeer concrete handvaten en een goede dosis zelfvertrouwen. Zeker als je met mensen werkt die heel kwetsbaar zijn, zoals kleuters, jongens en meisjes, volwassenen en senioren die hun gezondheid, hun toekomstdromen of iemand zijn verloren. Iedere doelgroep kent zijn noden, kwetsbaarheden en aanpak.

 

We bieden dan ook een waaier van workshops aan en richten ons telkens tot één specifieke doelgroep. Zo wordt de opgedane kennis en vaardigheden zeer toepasbaar en leer je heel concreet hoe je aan de slag kan. Na het volgen van de workshop ben je gesterkt en kan je vanuit een comfortabele houding  een kind, volwassene, senior in rouw ondersteunen en dankzij de heel concrete werkvormen op maat kan je aan de slag met de rouwondersteuning.​ Iedere workshop bestaat uit een theoretische houvast waarin de praktische vaardigheden worden aangescherpt.

 

Kruisbestuiving, praktijkvoorbeelden en oefeningen zijn hierbij heel belangrijk. Telkens vertrekken we vanuit jouw realiteit als professioneel zorg- of hulpverlener, leerkracht… en de pijnpunten die jij ervaart. ​ Heeft jouw school, leefgroep, of organisatie specifieke noden of wensen? Laat het ons zeker weten, we passen ons programma aan.

Wist je dat er ook een opleiding komt tot rouwcoach en rouwconsultent?

Ontdek er hier binnenkort alles over.

Opleidingen

voor professionelen

Opleiding: Verlies en rouw bij psychisch kwetsbare jongeren en 

Verlies en rouw bij psychisch kwetsbare volwassenen

Als we denken aan verlies of rouw dan hebben we het vaak over rouw om het heengaan van een geliefde. De impact is immers enorm, het verdriet groot. Maar in het leven worden we geconfronteerd met meerdere verliezen, overlijden van een geliefde is daar een van. Want naast afscheid nemen van een geliefde zijn er nog heel wat andere verliezen die een grote impact hebben op ons welbevinden zoals leren leven met psychische kwetsbaarheid, verhuis, opnames, minder weerbaarheid en/of veerkracht, het gevoel anders te zijn, ander toekomstperspectief en zingeving, … Jongeren en volwassen die psychisch kwetsbaar zijn kunnen daardoor rouwen tegen een feller gekleurde achtergrond dan leeftijdsgenoten en andere volwassenen.

In deze bijscholing kom je te weten wat verlies is en wat het met je doet, wat mensen met andere talenten in hun rugzakje kunnen meedragen, wat de gevolgen daarvan kunnen zijn en hoe dit zich kan vertalen in het gedrag en welbevinden. Het kan zijn dat dit op sommige momenten zwaarder doorweegt en iemand plots in zichzelf gekeerd is, of een defensieve houding aanneemt.

 

Je komt te weten hoe je hen hierin kan ondersteunen.

Je krijgt de laatste nieuwe inzichten mee.

Gesterkt met deze theoretische kennis doorlopen we het rouw- en verlieslandschap. We staan dus stil bij de beleving van verlies bij mensen met een rugzakje:

 

  • Rouw om het heengaan van een geliefde

  • Rouw om andere verlieservaringen

  • Levend verlies (= leven met de psychische kwetsbaarheid)

  • Verlies- en rouwmodellen

  • Waarom de ene beter met verlies omgaat dan de ander

  • Multipel verliezen en hoe deze op te sporen

  • Secundaire verliezen (het verlies àchter het verlies)

  • Hinderpalen om te rouwen

  • De impact van corona bij rouwverwerking

 

De bijscholing staat dan wel in teken van verlies, we hebben evenzeer oog voor zingeving en positieve uitdaging. En hoe kan je de negatieve spiraal doorbreken waarin sommigen zich kunnen bevinden? Hoe je nabij kan zijn?

 

Tijdens de bijscholing krijg je een houvast mee waar je onmiddellijk mee aan de slag kan, ook preventief. Toch is het vooral de bedoeling dat we vanuit de praktijk werken. Heb je een casus waarmee je met de handen in het haar zit of waar je meer uitleg rond wilt? Stuur ons die gerust door (liefst ten laatste een week voor de opleiding). We bundelen alle casussen en vertrekken vanuit jouw realiteit. Doorheen de dag stemmen we zowel de training als de theorie af op de ingestuurde casussen waardoor je concreet aan de slag kan.

 

Lijkt dit iets voor jou? Schrijf je dan in door een bericht te sturen naar info@rouwenverliesVlaanderen.com

 

*****

Nog even praktisch wat de opleidingen Verlies en rouw bij psychisch kwetsbare jongeren en Verlies en rouw bij psychisch kwetsbare volwassenen betreft.

Door de coronamaatregelen gaat de bijscholing online door. We gebruiken daarbij Zoom. We weten dan wel dat we in september fysiek kunnen samenkomen, welke maatregelen er tegen december zullen zijn, weten we jammer genoeg nog niet.

 

De bijscholing Verlies en rouw bij psychisch kwetsbare jongeren gaat door op maandag 6 december van 9u30 tot 15u.

 

Kan je er niet bij zijn maar wil je deze bijscholing toch volgen? We herhalen de opleiding op donderdag 13 januari ‘22. Ook dan gaan we om 9u30 van start en eindigen we om 15u.

 

Wil je ‘6/12’ of ‘13/01’ in je mededeling gebruiken? Zo weten we onmiddellijk voor welke bijscholing je je wilt inschrijven, we geven namelijk over heel Vlaanderen en Nederland deze en vele andere opleidingen.

De bijscholing Verlies en rouw bij psychisch kwetsbare volwassenen gaat door op donderdag 9 december van 9u30 tot 15u.

 

Kan je er niet bij zijn maar wil je deze bijscholing toch volgen? We herhalen de opleiding op maandag 10 januari ‘22. Ook dan gaan we om 9u30 van start en eindigen we om 15u.

 

Wil je ‘9/12’ of ‘10/01’ in je mededeling gebruiken? Zo weten we onmiddellijk voor welke bijscholing je je wilt inschrijven, we geven namelijk over heel Vlaanderen en Nederland deze en vele andere opleidingen.

 

*****

 

We werken telkens in kleine groep, de inschrijvingen zijn beperkt.

De opleiding kost 135 euro. Daarin zit een goede dosis zelfvertrouwen, een ferm gevulde rugzak met kennis en heel wat enthousiasme waarmee je direct aan de slag kan.

Lijkt dit iets voor jou? Schrijf je dan in door een bericht te sturen naar info@rouwenverliesVlaanderen.com.

Wil je deze opleiding met het ganse team volgen? Dan kan een indoor opleiding  indoor opleiding misschien wel de oplossing zijn. Vraag naar de mogelijkheden. misschien wel de oplossing zijn. Vraag naar de mogelijkheden.