Concrete handvaten en een dosis zelfvertrouwen

Soms heb je nood aan zeer concrete handvaten en een goede dosis zelfvertrouwen. Zeker als je met mensen werkt die heel kwetsbaar zijn, zoals kleuters, jongens en meisjes, volwassenen en senioren die hun gezondheid, hun toekomstdromen of iemand zijn verloren. Iedere doelgroep kent zijn noden, kwetsbaarheden en aanpak.

 

We bieden dan ook een waaier van workshops aan en richten ons telkens tot één specifieke doelgroep. Zo wordt de opgedane kennis en vaardigheden zeer toepasbaar en leer je heel concreet hoe je aan de slag kan. Na het volgen van de workshop ben je gesterkt en kan je vanuit een comfortabele houding  een kind, volwassene, senior in rouw ondersteunen en dankzij de heel concrete werkvormen op maat kan je aan de slag met de rouwondersteuning.​ Iedere workshop bestaat uit een theoretische houvast waarin de praktische vaardigheden worden aangescherpt.

 

Kruisbestuiving, praktijkvoorbeelden en oefeningen zijn hierbij heel belangrijk. Telkens vertrekken we vanuit jouw realiteit als professioneel zorg- of hulpverlener, leerkracht… en de pijnpunten die jij ervaart. ​ Heeft jouw school, leefgroep, of organisatie specifieke noden of wensen? Laat het ons zeker weten, we passen ons programma aan.

Wist je dat er ook een opleiding komt tot rouwcoach en rouwconsultent?

Ontdek er hier binnenkort alles over.

Lezingen

voor professionelen

Kersverse ouders ondersteunen bij het overlijden van hun baby.

Geschikt voor: Verpleeg -en zorgkundigen

 

Als kersverse ouders hun baby verliezen of een miskraam hebben dan stort hun wereld van het ene moment op het andere in. Een bijzonder moeilijke periode breekt voor hen aan.
 

Als verpleeg-en zorgkundige sta je heel dicht bij de ouders, je bent het aanspreekpunt. De grootste zorg komt dan ook op jouw schouders terecht. Je wordt bestookt met veel medische vragen maar ook met zeer veel emotionele vragen: “Komen we ons verdriet ooit te boven?” “Waarom treft net ons dit overlijden?” “Hoe moet het nu verder?”… Ouders leunen de eerste periode op jou, je bent hun gevoelsmatige vertrouwenspersoon. Ze hebben nood aan jouw advies en jouw steun. Jouw rol ishierbij cruciaal. Een goede ondersteuning van de ouders beïnvloedt hun emotionele herstel.


In deze workshop kom je dit en nog veel meer te weten: Wat zeg je en wat zeg je beter niet? Hoe ga je om met hun verdriet? Welke reacties zijn normaal en kan je wel spreken van een normaal of abnormaal rouwproces? En wat is dat dan? Welk advies kan je geven aan ouders om een emotionele band te creëren met hun overleden kind? Rouwen vrouwen en mannen anders? Hoe lang duurt rouw? En wat met hun angst als ze later terug op de afdeling terecht komen met een zwangerschap? De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als verpleeg- en zorgkundige.

 

Na het volgen van deze workshop kom je dichter bij de leefwereld van deze ouders. Je leert om in je schaarse tijd te anticiperen op de non-verbale en verbale communicatie van de ouders, hen te ondersteunen en op zachte manier in contact te brengen om na het ontslag de juiste hulp te krijgen.

Hoe omgaan met rouw bij het patiëntje, ouders en het gezin?

Geschikt voor: Verpleeg -en zorgkundigen

Als ouders en het jonge patiëntje slecht nieuws ontvangen krijgen ze dat te horen van de dokter en meestal volgt psychologische ondersteuning vanuit de kliniek. Toch ben jij diegene die dagelijks geconfronteerd wordt met het verdriet van de ouders, het jonge patiëntje, de andere kinderen uit het gezin en de dichte familie. Als verpleeg-en zorgkundige sta je namelijk heel dicht bij hen en voor hen ben jij het aanspreekpunt.

 

De grootste emotionele zorg komt dan ook op jouw schouders terecht. Je wordt bestookt met veel medische vragen maar ook met zeer veel emotionele vragen. Hoe ga je daarmee om? En hoe groot is jouw draagkracht? Wat zeg je en wat zeg je beter niet? Welke rouwreacties kan je verwachten en
hoe ga je om met het verdriet? Welk advies kan je geven aan het patiëntje, het gezin en de dichte familie? Wat is levend verlies en wat is de impact van levend verlies? Rouwen vrouwen en mannen
anders? Hoe lang duurt rouw? …

 

Al deze en nog veel meer vragen komen aan bod in deze workshop. De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als verpleeg- en zorgkundige.
 

Na het volgen van deze workshop kan je in je schaarse tijd anticiperen op de non-verbale en verbale communicatie van het patiëntje, de ouders, de kinderen uit het gezin, de dichte familie.

Op zachte manier breng je hen in contact met de juiste hulpverlening.

Rouw binnen geriatrie

Geschikt voor: Verpleeg -en zorgkundigen in de geriatrie.

 

Een patiënt die op de geriatrische afdeling terecht komt heeft al heel wat in zijn rugzakje zitten. Steeds meer wordt hij geconfronteerd met heel wat ingrijpende verlies- en rouwsituaties en de broosheid van het leven. Leven met levend verlies en de eindigheid van het leven wordt voor de omgeving vaak niet gezien als verlies of wordt onderschat. Toch beïnvloedt het blijvend het leven, legt beslag op toekomstdromen en dat kan zich vertalen in burn-out door het vele rouwen of verlies van zingeving in het leven.

 

Soms zichtbaar, soms onzichtbaar. Ieder afscheid laat dan ook een diepe indruk achter. Ieder nieuw verlies, iedere achteruitgang kan de bewoner overstelpen of zelfs totaal uitputten.

 

In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, hoe zwaar vorige verliezen kunnen doorwegen, wat leven met levend verlies is, wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van meervoudige verliezen, hoe je die kan opsporen, welke berg verdriet er verborgen zit achter dat norse gezicht, wat de invloed van de beperkte toekomst en toekomstdromen met zich teweeg brengt, wat het belang is van een goed rouwproces, hoe je de familie hierin kan betrekken en nog veel meer. De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag.

 

We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als verpleeg- en zorgkundige. Na het volgen van deze workshop kom je dichter bij de leefwereld van de patiënt, waardoor je nog meer oog krijgt voor wat hij werkelijk doormaakt. Je leert om in je schaarse tijd te anticiperen op de non-verbale en verbale communicatie van de patiënt en hem te ondersteunen. Op zachte manier breng je hem in contact met de juiste emotionele hulpverlening.

Hoe ondersteun je een jongere in rouw?

Geschikt voor: Opvoeders en begeleiders, teamcoördinatoren, pedagogen, ... uit de bijzondere jeugdzorg.

 

Een jongere die in de bijzonder jeugdzorg terecht komt heeft al heel wat in zijn rugzakje zitten. Op veel te jonge leeftijd werd hij reeds geconfronteerd met heel wat ingrijpende verlies- en rouwsituaties. Ieder afscheid laat dan ook een diepe indruk achter.

 

 

Een nieuw verlies kan de jongere totaal uitputten, of veilige hechtingen in de weg staan. In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, wat de gevolgen kunnen zijn van meervoudige verliezen, hoe je die kan opsporen, wat het belang is van een goed rouwproces en nog
veel meer. De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als opvoeder, begeleider, …


Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de jongere in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele groep! Want het verlies van een medebewoner kan een trigger zijn voor de eigen
verlieservaringen. Je krijgt ook werkvormen mee zodat je onmiddellijk aan de slag kan met de kleuter, kind en/of groep.

Hoe een kleuter en kind (3 tot 12 jaar) in rouw ondersteunen?

Geschikt voor: opvoeders, begeleiders, teamcoördinatoren, pedagogen, ... uit de bijzondere jeugdzorg.

 

Een kleuter of kind die in de bijzonder jeugdzorg terecht komt heeft al heel wat in zijn rugzakje zitten. Op veel te jonge leeftijd werd het reeds geconfronteerd met heel wat ingrijpende verlies- en rouwsituaties.

 

Ieder afscheid laat dan ook een diepe indruk achter. Een nieuw verlies kan de kleuter en kind totaal uitputten, of veilige hechting in de weg staan. In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, hoe kleuters, jonge kinderen en kinderen rouwen, wat de gevolgen kunnen zijn van meervoudige verliezen, hoe je die kan opsporen, wat het belang is van een goed rouwproces en nog veel meer.

 

De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag.

 

We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als opvoeder, begeleider, … Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de jongere in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele groep! Want het verlies van een medebewoner kan een trigger zijn voor de eigen verlieservaringen. Je krijgt ook werkvormen mee zodat je onmiddellijk aan de slag kan met de kleuter, kind en/of groep.

Rouw om het cognitief anders valide zijn.

Geschikt voor:  Begeleiders en medewerkers uit de gehandicapten zorg

Een bewoner die in de gehandicapten zorg terecht komt heeft al heel wat in zijn rugzakje zitten. Van heel dichtbij werd hij reeds geconfronteerd met heel wat ingrijpende verlies- en rouwsituaties.

 

Leven met levend verlies wordt voor de omgeving vaak niet gezien als verlies of onderschat, toch beïnvloedt het blijvend het leven, het afgelegde parcours en de toekomstdromen. Soms zichtbaar, soms onzichtbaar. Ieder afscheid laat dan ook een diepe indruk achter. Een nieuw verlies kan de bewoner overstelpen of zelfs totaal uitputten.

 

In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, wat leven met levend verlies is, wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van meervoudige verliezen, hoe je die kan opsporen, wat het belang is van een goed rouwproces en nog veel meer. De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als begeleider.

 

Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de bewoner in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele groep! Want het verlies van een medebewoner kan een trigger zijn voor de eigen verlieservaringen. Deze workshop wordt ook op maat aan bewoners aangeboden.

Rouw om het lichamelijk anders valide zijn.

Geschikt voor: Begeleiders en medewerkers uit de gehandicaptenzorg. 

 

Een bewoner die in de gehandicapten zorg terecht komt heeft al heel wat in zijn rugzakje zitten. Van heel dichtbij werd hij reeds geconfronteerd met heel wat ingrijpende verlies- en rouwsituaties.

 

Leven met levend verlies wordt voor de omgeving vaak niet gezien als verlies of onderschat, toch beïnvloedt het blijvend het leven, het afgelegde parcours en de toekomstdromen. Soms zichtbaar, soms onzichtbaar. Ieder afscheid laat dan ook een diepe indruk achter.

 

Een nieuw verlies kan de bewoner overstelpen of zelfs totaal uitputten. In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, wat leven met levend verlies is, wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van meervoudige verliezen, hoe je die kan opsporen, wat het belang is van een goed rouwproces en nog veel meer.

 

De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als begeleider. Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de bewoner in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele groep!

 

Want het verlies van een medebewoner kan een trigger zijn voor de eigen verlieservaringen. Deze workshop wordt ook op maat aan bewoners aangeboden.

Hoe een jongere in rouw ondersteunen?

Geschikt voor: Leekrachten, zorgcoördinatoren, schoolpersoneel van het secundaire onderwijs.

 

In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, hoe jongeren rouwen en hoe je hen hierin kan ondersteunen, wat het belang is van een goed rouwproces, hoe lang het rouwproces duurt en hoe lang het rouwhoekje beschikbaar blijft, hoe je de klas inlicht en hen voorbereidt om naar de begrafenis te gaan, wat je na het eerste, tweede of derde jaar nog kan betekenen voor de leerling en
zijn familie, en nog veel meer en dit volgens het ontwikkelingsniveau van de leerling:


- 12/13 jaar tot en met 14 jaar;
- 15 jaar tot en met 18 jaar.


De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als leerkracht, zorgcoördinator, …
 

Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de jongere in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele klas! Je krijgt ook werkvormen mee zodat je onmiddellijk aan de slag kan met de jongere en de hele klas. Je krijgt de laatste nieuwe inzichten mee.

 

Gesterkt met deze theoretische kennis doorlopen we het rouwproces. We staan dus stil bij de beleving van rouw bij jongeren en hun ontwikkelingsniveau:


- van 12 tot en met 14 jaar;
- van 14/15 tot en met 18 jaar.

Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de leerling in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele klas/groep! Tijdens de workshop krijg je een theoretische houvast en werkvormen waarmee je onmiddellijk aan de slag kan, ook preventief. Doorheen de dag volgen trainingen om de opgedane kennis telkens te implementeren.

Hoe een kleuter en lager schoolkind in rouw ondersteunen?

Geschikt voor: leerkrachten, zorgcoördinatoren, schoolpersoneel van het kleuter en lager onderwijs.

 

In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, hoe kleuters en kinderen rouwen en hoe je hen hierin kan ondersteunen, wat het belang is van een goed rouwproces, hoe lang het rouwproces duurt en hoe lang het rouwhoekje beschikbaar blijft, hoe je de klas inlicht en hen voorbereidt om naar de begrafenis te gaan, wat je na het eerste, tweede of derde jaar nog kan betekenen voor de leerling en zijn familie, en nog veel meer en dit volgens het ontwikkelingsniveau van de leerling:


- van 2,5 tot 4 jaar;
- van 4 tot 6 jaar;
- van 6 tot 9 jaar;
- van 9 tot en met 12/13 jaar;

De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als leerkracht, zorgcoördinator, …

 

Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de kleuter en het kind in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele klas!
 

Je krijgt ook werkvormen mee zodat je onmiddellijk aan de slag kan met de leerling en de hele klas.

Hoe omgaan met rouw bij een bewoner en zijn familie?

Geschikt voor: Verpleeg-en zorgkundigen in een RVT en woonzorcentrum.

 

Een bewoner van het RVT of WZC heeft al heel wat in zijn rugzakje zitten. Ouder worden heeft na een zee van tijd en genieten van de oude dag, ook een keerzijde. Steeds meer wordt de bewoner geconfronteerd met heel wat ingrijpende verlies- en rouwsituaties en de broosheid van het leven.
 

Leven met levend verlies en de eindigheid van het leven wordt voor de omgeving vaak niet gezien als verlies of wordt onderschat. Toch beïnvloedt het het leven, en legt beslag op de beperkte toekomstdromen. Daarnaast liet de bewoner in zeer korte tijd heel veel achter; hij verliet zijn oude en vertrouwde leven gevuld met zingeving en stapte een ander en onbekend leven binnen. Veel ouderen hebben moeite met deze verandering. Sommigen keren in zichzelf, zijn apathisch of komen in een vorm van depressie terecht. Ieder nieuw afscheid en iedere achteruitgang sociaal, emotioneel, lichamelijk, cognitief laat dan ook een diepe indruk achter.

 

Ieder nieuw verlies, iedere achteruitgang kan de bewoner overstelpen of zelfs totaal uitputten. In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, hoe zwaar vorige verliezen kunnen doorwegen, wat leven met levend verlies is, wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van meervoudige verliezen, hoe je die kan opsporen, welke berg verdriet er verborgen zit achter dat norse gezicht, wat het belang is van een goed rouwproces, hoe de bewoner zin kan halen uit zijn verblijft, hoe je de bewoner actief kan betrekken in het leven binnen het RVT en WZC, en zoveel meer. De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag.

 

We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als verpleeg- en zorgkundige. Na het volgen van deze workshop kom je dichter bij de leefwereld van de patiënt, waardoor je nog meer oog krijgt voor wat hij werkelijk doormaakt. Je leert om in je schaarse tijd te anticiperen op de non-verbale en verbale communicatie van de patiënt, hem te ondersteunen en terug zin te geven aan zijn nieuw leven.

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle

CONTACTEER ONS

Tel. +32(0)476/77.15.26

Mail: info@rouwenverliesVlaanderen.com

Algemene voorwaarden