Concrete handvaten en een dosis zelfvertrouwen

Soms heb je nood aan zeer concrete handvaten en een goede dosis zelfvertrouwen. Zeker als je met mensen werkt die heel kwetsbaar zijn, zoals kleuters, jongens en meisjes, volwassenen en senioren die hun gezondheid, hun toekomstdromen of iemand zijn verloren. Iedere doelgroep kent zijn noden, kwetsbaarheden en aanpak.

 

We bieden dan ook een waaier van workshops aan en richten ons telkens tot één specifieke doelgroep. Zo wordt de opgedane kennis en vaardigheden zeer toepasbaar en leer je heel concreet hoe je aan de slag kan. Na het volgen van de workshop ben je gesterkt en kan je vanuit een comfortabele houding  een kind, volwassene, senior in rouw ondersteunen en dankzij de heel concrete werkvormen op maat kan je aan de slag met de rouwondersteuning.​ Iedere workshop bestaat uit een theoretische houvast waarin de praktische vaardigheden worden aangescherpt.

 

Kruisbestuiving, praktijkvoorbeelden en oefeningen zijn hierbij heel belangrijk. Telkens vertrekken we vanuit jouw realiteit als professioneel zorg- of hulpverlener, leerkracht… en de pijnpunten die jij ervaart. ​ Heeft jouw school, leefgroep, of organisatie specifieke noden of wensen? Laat het ons zeker weten, we passen ons programma aan.

Wist je dat er ook een opleiding komt tot rouwcoach en rouwconsultent?

Ontdek er hier binnenkort alles over.

Opleidingen

voor professionelen

Kersverse ouders ondersteunen bij het overlijden van hun baby.

Geschikt voor: Verpleeg -en zorgkundigen

 

Als kersverse ouders hun baby verliezen of een miskraam hebben dan stort hun wereld van het ene moment op het andere in. Een bijzonder moeilijke periode breekt voor hen aan.
 

Als verpleeg-en zorgkundige sta je heel dicht bij de ouders, je bent het aanspreekpunt. De grootste zorg komt dan ook op jouw schouders terecht. Je wordt bestookt met veel medische vragen maar ook met zeer veel emotionele vragen: “Komen we ons verdriet ooit te boven?” “Waarom treft net ons dit overlijden?” “Hoe moet het nu verder?”… Ouders leunen de eerste periode op jou, je bent hun gevoelsmatige vertrouwenspersoon. Ze hebben nood aan jouw advies en jouw steun. Jouw rol is hierbij cruciaal. Een goede ondersteuning van de ouders beïnvloedt hun emotionele herstel.


In deze workshop kom je dit en nog veel meer te weten: Wat zeg je en wat zeg je beter niet? Hoe ga je om met hun verdriet? Welke reacties zijn normaal en kan je wel spreken van een normaal of abnormaal rouwproces? En wat is dat dan? Welk advies kan je geven aan ouders om een emotionele band te creëren met hun overleden kind? Rouwen vrouwen en mannen anders? Hoe lang duurt rouw? En wat met hun angst als ze later terug op de afdeling terecht komen met een zwangerschap? De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als verpleeg- en zorgkundige.

 

Na het volgen van deze workshop kom je dichter bij de leefwereld van deze ouders. Je leert om in je schaarse tijd te anticiperen op de non-verbale en verbale communicatie van de ouders, hen te ondersteunen en op zachte manier in contact te brengen om na het ontslag de juiste hulp te krijgen.

Hoe omgaan met rouw bij het patiëntje, ouders en het gezin?

Geschikt voor: Verpleeg -en zorgkundigen

Als ouders en het jonge patiëntje slecht nieuws ontvangen krijgen ze dat te horen van de dokter en meestal volgt psychologische ondersteuning vanuit de kliniek. Toch ben jij diegene die dagelijks geconfronteerd wordt met het verdriet van de ouders, het jonge patiëntje, de andere kinderen uit het gezin en de dichte familie. Als verpleeg-en zorgkundige sta je namelijk heel dicht bij hen en voor hen ben jij het aanspreekpunt.

 

De grootste emotionele zorg komt dan ook op jouw schouders terecht. Je wordt bestookt met veel medische vragen maar ook met zeer veel emotionele vragen. Hoe ga je daarmee om? En hoe groot is jouw draagkracht? Wat zeg je en wat zeg je beter niet? Welke rouwreacties kan je verwachten en
hoe ga je om met het verdriet? Welk advies kan je geven aan het patiëntje, het gezin en de dichte familie? Wat is levend verlies en wat is de impact van levend verlies? Rouwen vrouwen en mannen
anders? Hoe lang duurt rouw? …

 

Al deze en nog veel meer vragen komen aan bod in deze workshop. De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als verpleeg- en zorgkundige.
 

Na het volgen van deze workshop kan je in je schaarse tijd anticiperen op de non-verbale en verbale communicatie van het patiëntje, de ouders, de kinderen uit het gezin, de dichte familie.

Op zachte manier breng je hen in contact met de juiste hulpverlening.

Rouw binnen geriatrie

Geschikt voor: Verpleeg -en zorgkundigen in de geriatrie.

 

Een patiënt die op de geriatrische afdeling terecht komt heeft al heel wat in zijn rugzakje zitten. Steeds meer wordt hij geconfronteerd met heel wat ingrijpende verlies- en rouwsituaties en de broosheid van het leven. Leven met levend verlies en de eindigheid van het leven wordt voor de omgeving vaak niet gezien als verlies of wordt onderschat. Toch beïnvloedt het blijvend het leven, legt beslag op toekomstdromen en dat kan zich vertalen in burn-out door het vele rouwen of verlies van zingeving in het leven.

 

Soms zichtbaar, soms onzichtbaar. Ieder afscheid laat dan ook een diepe indruk achter. Ieder nieuw verlies, iedere achteruitgang kan de bewoner overstelpen of zelfs totaal uitputten.

 

In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, hoe zwaar vorige verliezen kunnen doorwegen, wat leven met levend verlies is, wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van meervoudige verliezen, hoe je die kan opsporen, welke berg verdriet er verborgen zit achter dat norse gezicht, wat de invloed van de beperkte toekomst en toekomstdromen met zich teweeg brengt, wat het belang is van een goed rouwproces, hoe je de familie hierin kan betrekken en nog veel meer. De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag.

 

We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als verpleeg- en zorgkundige. Na het volgen van deze workshop kom je dichter bij de leefwereld van de patiënt, waardoor je nog meer oog krijgt voor wat hij werkelijk doormaakt. Je leert om in je schaarse tijd te anticiperen op de non-verbale en verbale communicatie van de patiënt en hem te ondersteunen. Op zachte manier breng je hem in contact met de juiste emotionele hulpverlening.

Hoe ondersteun je een jongere in rouw?

Geschikt voor: Opvoeders en begeleiders, teamcoördinatoren, pedagogen, ... uit de bijzondere jeugdzorg.

 

Een jongere die in de bijzonder jeugdzorg terecht komt heeft al heel wat in zijn rugzakje zitten. Op veel te jonge leeftijd werd hij reeds geconfronteerd met heel wat ingrijpende verlies- en rouwsituaties. Ieder afscheid laat dan ook een diepe indruk achter.

 

 

Een nieuw verlies kan de jongere totaal uitputten, of veilige hechtingen in de weg staan. In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, wat de gevolgen kunnen zijn van meervoudige verliezen, hoe je die kan opsporen, wat het belang is van een goed rouwproces en nog
veel meer. De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als opvoeder, begeleider, …


Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de jongere in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele groep! Want het verlies van een medebewoner kan een trigger zijn voor de eigen
verlieservaringen. Je krijgt ook werkvormen mee zodat je onmiddellijk aan de slag kan met de kleuter, kind en/of groep.

Hoe een kleuter en kind (3 tot 12 jaar) in rouw ondersteunen?

Geschikt voor: opvoeders, begeleiders, teamcoördinatoren, pedagogen, ... uit de bijzondere jeugdzorg.

 

Een kleuter of kind die in de bijzonder jeugdzorg terecht komt heeft al heel wat in zijn rugzakje zitten. Op veel te jonge leeftijd werd het reeds geconfronteerd met heel wat ingrijpende verlies- en rouwsituaties.

 

Ieder afscheid laat dan ook een diepe indruk achter. Een nieuw verlies kan de kleuter en kind totaal uitputten, of veilige hechting in de weg staan. In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, hoe kleuters, jonge kinderen en kinderen rouwen, wat de gevolgen kunnen zijn van meervoudige verliezen, hoe je die kan opsporen, wat het belang is van een goed rouwproces en nog veel meer.

 

De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag.

 

We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als opvoeder, begeleider, … Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de jongere in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele groep! Want het verlies van een medebewoner kan een trigger zijn voor de eigen verlieservaringen. Je krijgt ook werkvormen mee zodat je onmiddellijk aan de slag kan met de kleuter, kind en/of groep.

Rouw om het cognitief anders valide zijn.

Geschikt voor:  Begeleiders en medewerkers uit de gehandicapten zorg

Een bewoner die in de gehandicapten zorg terecht komt heeft al heel wat in zijn rugzakje zitten. Van heel dichtbij werd hij reeds geconfronteerd met heel wat ingrijpende verlies- en rouwsituaties.

 

Leven met levend verlies wordt voor de omgeving vaak niet gezien als verlies of onderschat, toch beïnvloedt het blijvend het leven, het afgelegde parcours en de toekomstdromen. Soms zichtbaar, soms onzichtbaar. Ieder afscheid laat dan ook een diepe indruk achter. Een nieuw verlies kan de bewoner overstelpen of zelfs totaal uitputten.

 

In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, wat leven met levend verlies is, wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van meervoudige verliezen, hoe je die kan opsporen, wat het belang is van een goed rouwproces en nog veel meer. De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als begeleider.

 

Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de bewoner in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele groep! Want het verlies van een medebewoner kan een trigger zijn voor de eigen verlieservaringen. Deze workshop wordt ook op maat aan bewoners aangeboden.

Rouw om het lichamelijk anders valide zijn.

Geschikt voor: Begeleiders en medewerkers uit de gehandicaptenzorg. 

 

Een bewoner die in de gehandicapten zorg terecht komt heeft al heel wat in zijn rugzakje zitten. Van heel dichtbij werd hij reeds geconfronteerd met heel wat ingrijpende verlies- en rouwsituaties.

 

Leven met levend verlies wordt voor de omgeving vaak niet gezien als verlies of onderschat, toch beïnvloedt het blijvend het leven, het afgelegde parcours en de toekomstdromen. Soms zichtbaar, soms onzichtbaar. Ieder afscheid laat dan ook een diepe indruk achter.

 

Een nieuw verlies kan de bewoner overstelpen of zelfs totaal uitputten. In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, wat leven met levend verlies is, wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van meervoudige verliezen, hoe je die kan opsporen, wat het belang is van een goed rouwproces en nog veel meer.

 

De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als begeleider. Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de bewoner in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele groep!

 

Want het verlies van een medebewoner kan een trigger zijn voor de eigen verlieservaringen. Deze workshop wordt ook op maat aan bewoners aangeboden.

Hoe een jongere in rouw ondersteunen?

Geschikt voor: Leekrachten, zorgcoördinatoren, schoolpersoneel van het secundaire onderwijs.

 

In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, hoe jongeren rouwen en hoe je hen hierin kan ondersteunen, wat het belang is van een goed rouwproces, hoe lang het rouwproces duurt en hoe lang het rouwhoekje beschikbaar blijft, hoe je de klas inlicht en hen voorbereidt om naar de begrafenis te gaan, wat je na het eerste, tweede of derde jaar nog kan betekenen voor de leerling en
zijn familie, en nog veel meer en dit volgens het ontwikkelingsniveau van de leerling:


- 12/13 jaar tot en met 14 jaar;
- 15 jaar tot en met 18 jaar.


De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als leerkracht, zorgcoördinator, …
 

Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de jongere in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele klas! Je krijgt ook werkvormen mee zodat je onmiddellijk aan de slag kan met de jongere en de hele klas. Je krijgt de laatste nieuwe inzichten mee.

 

Gesterkt met deze theoretische kennis doorlopen we het rouwproces. We staan dus stil bij de beleving van rouw bij jongeren en hun ontwikkelingsniveau:


- van 12 tot en met 14 jaar;
- van 14/15 tot en met 18 jaar.

Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de leerling in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele klas/groep! Tijdens de workshop krijg je een theoretische houvast en werkvormen waarmee je onmiddellijk aan de slag kan, ook preventief. Doorheen de dag volgen trainingen om de opgedane kennis telkens te implementeren.

Hoe een kleuter en lager schoolkind in rouw ondersteunen?

Geschikt voor: leerkrachten, zorgcoördinatoren, schoolpersoneel van het kleuter en lager onderwijs.

 

In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, hoe kleuters en kinderen rouwen en hoe je hen hierin kan ondersteunen, wat het belang is van een goed rouwproces, hoe lang het rouwproces duurt en hoe lang het rouwhoekje beschikbaar blijft, hoe je de klas inlicht en hen voorbereidt om naar de begrafenis te gaan, wat je na het eerste, tweede of derde jaar nog kan betekenen voor de leerling en zijn familie, en nog veel meer en dit volgens het ontwikkelingsniveau van de leerling:


- van 2,5 tot 4 jaar;
- van 4 tot 6 jaar;
- van 6 tot 9 jaar;
- van 9 tot en met 12/13 jaar;

De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag. We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als leerkracht, zorgcoördinator, …

 

Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de kleuter en het kind in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele klas!
 

Je krijgt ook werkvormen mee zodat je onmiddellijk aan de slag kan met de leerling en de hele klas.

Hoe omgaan met rouw bij een bewoner en zijn familie?

Geschikt voor: Verpleeg-en zorgkundigen in een RVT en woonzorcentrum.

 

Een bewoner van het RVT of WZC heeft al heel wat in zijn rugzakje zitten. Ouder worden heeft na een zee van tijd en genieten van de oude dag, ook een keerzijde. Steeds meer wordt de bewoner geconfronteerd met heel wat ingrijpende verlies- en rouwsituaties en de broosheid van het leven.
 

Leven met levend verlies en de eindigheid van het leven wordt voor de omgeving vaak niet gezien als verlies of wordt onderschat. Toch beïnvloedt het het leven, en legt beslag op de beperkte toekomstdromen. Daarnaast liet de bewoner in zeer korte tijd heel veel achter; hij verliet zijn oude en vertrouwde leven gevuld met zingeving en stapte een ander en onbekend leven binnen. Veel ouderen hebben moeite met deze verandering. Sommigen keren in zichzelf, zijn apathisch of komen in een vorm van depressie terecht. Ieder nieuw afscheid en iedere achteruitgang sociaal, emotioneel, lichamelijk, cognitief laat dan ook een diepe indruk achter.

 

Ieder nieuw verlies, iedere achteruitgang kan de bewoner overstelpen of zelfs totaal uitputten. In deze workshop kom je alles te weten over wat rouw is, hoe zwaar vorige verliezen kunnen doorwegen, wat leven met levend verlies is, wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van meervoudige verliezen, hoe je die kan opsporen, welke berg verdriet er verborgen zit achter dat norse gezicht, wat het belang is van een goed rouwproces, hoe de bewoner zin kan halen uit zijn verblijft, hoe je de bewoner actief kan betrekken in het leven binnen het RVT en WZC, en zoveel meer. De workshop kent dan wel een theoretische gedeelte, het dient immers als houvast en kader, toch gaan we praktisch aan de slag.

 

We vertrekken vanuit jouw leefwereld en realiteit als verpleeg- en zorgkundige. Na het volgen van deze workshop kom je dichter bij de leefwereld van de patiënt, waardoor je nog meer oog krijgt voor wat hij werkelijk doormaakt. Je leert om in je schaarse tijd te anticiperen op de non-verbale en verbale communicatie van de patiënt, hem te ondersteunen en terug zin te geven aan zijn nieuw leven.

                                                                       Verlies- en rouwcoach

In oktober 2021 gaat de opleiding Verlies- en rouwcoach van start.

 

Als we denken aan verlies of rouw dan hebben we het vaak over rouw om het heengaan van een geliefde. De impact is immers enorm, het verdriet groot. Maar in het leven worden we geconfronteerd met meerdere verliezen, overlijden van een geliefde is daar een van. Want daarnaast zijn er nog heel wat andere verliezen die een grote impact hebben op ons welbevinden zoals leren leven met ziekte en beperking, verhuis, het gevoel anders te zijn, ander toekomstperspectief en zingeving, relatiebreuk, ontslag,… Niemand wordt ervan gespaard, en toch lijkt het alsof verdriet, overlijden, rouw, afscheid, ziekte, beperkingen, … een taboe zijn die we als maatschappij liever uit de weg gaan. Dit betekent dan ook dat we ons vaak geen houding weten te geven als we geconfronteerd worden bij dergelijke verliezen zowel in ons privéleven of als professioneel. Nochtans is verlies en afscheid een essentieel onderdeel van het leven.

We weten wel hoe we in ons dagelijks leven een gesprek moeten voeren. We ‘spreken’ met elkaar af en kunnen bijna niet wachten om te vragen hoe het gaat, wat hem of haar bezighoudt. Of we staan te popelen om het laatste nieuwtje te vertellen. Dergelijke gesprekken gaan ons vaak makkelijk af. We zijn ze gewoon en vinden ze heel deugddoend.

Anders gaat het met een gesprek waarbij verdriet en gemis de boventoon halen. Dan weten we niet meer zo goed wat we moeten zeggen, hoe we ons moeten gedragen, en of we wel mogen vragen hoe het gaat. Nochtans zijn deze gesprekken even gewoon en deugddoend.

De wijze waarop we met verdriet omgaan en het verwerken is van beslissende betekenis voor de rest van iemands leven. Wanneer iemand niet de kans krijgt om het verdriet te verwerken kan hem dat cynisch maken, bitter, neerslachtig, hard of zelfs depressief. Dat komt voort uit allerlei onverwerkte gevoelens. Maar zolang dat verdriet, die pijn en dat gemis niet is doorleeft, blijft het als een etterende wonde steeds verder broeden.

In de opleiding Verlies- en rouwcoach word je meegenomen in de ups en downs van het rouwproces. Het is dan wel een grillig parcours, als coach kan je de rouwende ondersteunen en gidsen als alles om hem heen in duisternis is verguld.  Oprechtheid, warmte, tijd maken – of beter gezegd tijd geven – troost en begrip, zijn enorm krachtig voor iemand in verdriet en/of rouw. Naast het aanleren van deze basishoudingen krijg je inzichten en uitdiepingen over het rouwproces, wat het verdriet met de rouwende doet, wat de leegte betekent en tegen welke realiteit hij aankijkt. In deze opleiding word je meegenomen in hoe je rust en vertrouwen kan brengen in een moeilijk gesprek en leer je nabij te zijn bij iemand die heel erg kwetsbaar is. Het is niet makkelijk om de stap naar de hulpverlening te zetten, vaak gaat er een hele weg aan vooraf. Het is dan ook cruciaal om de juiste zorg en het juiste kader te kunnen bieden aan iemand die in diepe pijn en groot verdriet verkeert. Als coach heb je hierbij een bijzondere rol. Je gaat verder dan de klassieke hulpverlening. Je staat aan de zijlijn en moedigt de rouwende aan om stappen te zetten in zijn rouwproces, je geeft hem inzichten via gespreksvormen, je leert hoe je nabij kan zijn en helpt om de rouwende zijn doelen te bereiken.  

De opleiding telt 15 lesmomenten en zijn verspreid over het academiejaar 2021  - 2022. De lessen gaan telkens op dinsdagavond door van 19u tot 22u. Sommige lesmoment worden afgesloten met een huistaak. De deelnemer wordt gequoteerd op basis van de gevolgde lesmomenten en de ingediende taken. De taken zijn telkens groeimomenten waarbij er niet wordt stilgestaan bij ‘goed’ of ‘fout’, wel bij het groeiproces en de verfijning van de verworven inzichten.

Diploma:

Aan het einde van de opleiding ben je de trotse bezitter van het diploma Verlies-en rouwcoach. Jouw diploma hangt straks op in jouw eigen kantoor. En dat geeft vertrouwen bij de mensen die je begeleidt.

Samen met jouw docent werk je naar jouw diploma toe. Met de bekwame hulp van Rouw en verlies Vlaanderen en natuurlijk ook door jouw inzet kan je met een gerust hart de uitreiking van het diploma tegemoet zien.

Online:

Door de corona-maatregelen wordt deze opleiding online gegeven. We gebruiken daarbij Zoom. Twee weken voor de aanvang van de opleiding krijg je de aanmeldingslinks toegestuurd. Kent Zoom nog een aantal geheimen voor je? Hier vind je een heldere uitleg hoe je kan deelnemen aan een opleiding via Zoom https://youtu.be/sN6-8QN9ALE

Lesdagen:

De lessen gaan telkens op dinsdag door van 19u tot 22u

Dinsdag 5 oktober ’21

 • Introductie: Wat is rouw en wat doet het met je?

 

Dinsdag 19 oktober ’21

 • Rouw en verliesbeleving bij kinderen en jongeren

 

Dinsdag 26 oktober ’21

 • Rouw en verliesbeleving bij volwassen en senioren

 

Dinsdag 9 november ’21

 • Rouwmodellen

Dinsdag 23 november ’21

 • Meervoudige verliezen, burn-out en gecompliceerde rouw

Dinsdag 7 december’21

 • Scheiding en verhuis

Dinsdag 21 december ’21

 • De eigen rugzak

Dinsdag 4 januari ’22

 • Emoties, signalen van het lichaam en overlevingsdelen

Dinsdag 18 januari ‘22

 • De impact van corona op het rouwproces

Dinsdag 1 februari ‘22

 • Eenzaamheid en de zin van zingeving, en corona: nabijheid en eenzaamheid doorbreken

Dinsdag 15 februari ‘22

 • Bespreking casussen

Dinsdag 8 maart ‘22

 • Gesprekstechnieken

Dinsdag 22 maart ‘22

 • Rituelen, methodieken en creatieve activiteiten om met kinderen in gesprek te gaan

 

Dinsdag 19 april ‘22

 • Rouwgroepen opzetten en begeleiden

 

Dinsdag 26 april ‘22

 • Evaluatie, nabeschouwing en diploma uitreiking

Programma:

Lesdag 1: Introductie:  Wat is rouw en wat doet het met?

In deze les worden de grondbeginselen van rouw en het rouwproces meegegeven.

In het praktijk gedeelte oefen je met enkele reflectiemomenten.

Lesdag 2: Rouw- en verliesbeleving bij kinderen en jongeren

We staan stil bij het ontwikkelingsniveau van kinderen in functie van rouw en rouwbeleving rond afscheid nemen, verlies en overlijden. We zoomen telkens dieper in op de noden van kinderen en jongeren en we reiken je handvaten aan om rouw en verlies bespreekbaar te maken op creatieve wijze en hoe je in spelenderwijs in dialoog kan gaan met kinderen en jongeren.

Baby’s en rouwbeleving, het lijkt niets met elkaar te maken te hebben. Nochtans kunnen baby’s heel heftig reageren op verlies en/of overlijden. Het is heel belangrijk om hen nabij te zijn. Je leert er alles over in lesdag 2. Natuurlijk staan we ook stil bij de andere leeftijden en ontwikkelingsniveau. We sommen ze even op:

 • Baby’s

 • Peuters

 • Kleuters

 • Lagere schoolkinderen: kinderen van 6 tot 9 jaar, en van 9 tot 12 jaar

 • Pubers

 • Adolescenten

 • 15+

Hoe beleven kinderen en jongeren rouw, hoe kan je hen ondersteunen, welke taal kan je gebruiken en welke methodieken zijn aangewezen om kinderen en jongeren in verlies en rouw te ondersteunen?

Lesdag 3: Rouw- en verliesbeleving bij volwassen en senioren

Volwassenen

 • Hoe beleven volwassenen verlies en rouw?

Naast rouw om het heengaan van een geliefde zijn er nog heel wat meer verliezen die de kop kunnen opsteken. In lesdag 3 hebben we het over rouw om het heengaan van een geliefde, maar ook wat de impact van ontslag en faillissement kan zijn.

 • Het verschil tussen mannen en vrouwen.

Mannen en vrouwen ervaren verlies gelijkaardig, hoe ze met het verlies omgaan is vaak anders. Koppels begrijpen elkaar niet en daardoor kunnen ruzies en misverstanden ontstaan. Frustraties en onbegrip volgen elkaar snel op. Nochtans hoeft het niet zover te komen. In deze les kom je te weten waarom mannen minder vaak hun emoties kunnen tonen zoals verdriet, onmacht en pijn en waarom ze net op zoek gaan om dingen te ‘doen.’ Vrouwen zijn dan eerder praters en uiten hun gevoelens zichtbaarder en duidelijker. Waarom doen ze wat ze doen, en welke sterkte ervan uitgaat als man en vrouw – hoe verschillend dan ook – naast elkaar kunnen rouwen, elk vanuit hun eigenheid.

Je leert anticiperende rouw op te sporen en rouwenden hierin te begeleiden.

Senioren:

Ouder worden wordt vaak gezien als een zegen. Men rekent niet meer af met de vele ‘moetens’ die het leven van hem eist en men begint vaak aan een tweede leven. Maar ouder worden kent ook een keerzijde. Want hoe ouder men wordt, hoe groter het rugzakje. En dat is niet altijd gevuld met mooie herinneringen en hartverwarmende momenten. Hoe ouder men is, hoe meer gebeurtenissen het levenspad kruisten, tegenslagen horen daar nu eenmaal bij. Niet alleen de zwaarte van tegenslagen, verliezen en afscheid, ook de draagwijdte en de hoeveelheid wegen steeds meer door.

Hoe ouder men wordt hoe meer afscheid men moet nemen: van de gezondheid, van een goed functionerend lichaam, van de eindigheid van het leven, van de vele dierbaren die overlijden, maar ook van de vele dromen die men koestert. Plots komt het besef: “Hier ben ik te oud voor.” Ook om de gemiste kansen in het leven kan men rouwen.

Je leert, naast het ondersteunen van mensen in rouw en verdriet, ook om te gaan met existentiële vraagstukken. Meervoudige verliezen en de mogelijke gevolgen daarvan worden in lesdag 5 besproken.

Lesdag 4: Rouwmodellen

Er beweegt heel wat in het rouwlandschap, en gelukkig maar. Naast het rouwmodel van Kübler- Ross leer je ook andere modellen kennen.

In deze les staan we stil bij:

 • Het model van Kübler-Ross;

 • Het rouwtakenmodel van Worden;

 • Het duaal procesmodel van Stroebe en Schut

Oefenmoment: Aan de hand van een aantal casussen worden deze kaders vanuit de praktijk benaderd. Er worden dan ook oefenmomenten voorzien om de rouwmodellen te implementeren.

Lesdag 5: Meervoudige verliezen, burn-out en gecompliceerde rouw

Waarom kan de ene beter met verlies om dan de ander? Waarom weegt voor de ene het verlies zwaarder door dan voor de ander?

Welke rol speelt de vroegere opvoeding en wat met het gezin waar men in op groeide? Heeft dit nog steeds een invloed, ook hoe we in ons volwassen leven met rouw omgaan?

Wat is verlies en wat is secundair – of onzichtbaar – verlies? Hoe kan je dat opsporen?

Hoe kan je iemand bereiken die een burn-out heeft door teveel verliezen?

Wat is gecompliceerde rouw en wat is de dynamiek? Je leert deze vroegtijdig op te sporen.

Je komt dit allemaal te weten in lesdag 5.

Lesdag 6: Scheiding en verhuis

Ook scheiding past in het rijtje van betekenisvolle verliezen. Het beïnvloedt niet alleen het heden, maar ook de geschiedenis en zeker ook de toekomst en het beeld dat men daarvan had.

Je leert mensen in scheiding te ondersteunen en krijgt inzichten in het rouwproces die elke partij doorgaat.

Er zijn heel wat dynamieken die kunnen optreden bij ex-partners, soms monden ze uit tot vechtscheidingen. Je krijgt hierin inzichten mee.

Ook kinderen kunnen lijden onder de relatiebreuk van hun ouders, ze verliezen immers zoveel meer dan men op het eerste zicht denkt. We bespreken naast de relatiebreuk ook de secundaire verliezen.

We reiken je methodieken aan om een klankbord te zijn voor rouwenden in deze woelige periode.

Daarnaast staan we ook uitvoerig stil bij de hechting en loyaliteitsconflicten bij kinderen die een scheiding met zich kan meebrengen:

 • Dynamische driehoek

 • Overbelaste loyaliteit

 • Onzichtbare loyaliteit

 • PAS-syndroom (Gardner)

Lesdag 7: De eigen rugzak

Eigen verlieservaringen: een zegen als hulpverlener of een rugzak om te dragen?

Tijdens deze les kijken we naar onze eigen rugzak. Soms is dat een zegen in de begeleiding, want je begrijpt als geen ander de pijn en het verdriet van de rouwende. De verbinding hulpverlener – cliënt komt sneller tot stand en kan inniger zijn. Maar het kan ook anders. Wat als je verdriet en de emotionele lading ervan nog teveel op je doorweegt? Het is niet zo ongewoon dat ook hulpverleners in hun werk geconfronteerd worden met onverwerkte zaken uit het verleden.

Hoe je daarmee kan omgaan leer je in les 7.

Lesdag 8: Emoties, signalen van het lichaam en overlevingsdelen

Emoties

Wat zijn emoties en waarom zijn ze er? Welke lagen van emoties zijn er (secundaire en primaire)? Wat is hun rol en hoe onzichtbaar blijven ze vaak?

Wat zijn overlevingsdelen en hoe kan je ze opsporen? En welke relatie hebben ze tot emotiebeleving?

Patronen herhalen zich vaak generatie na generatie en dus ook relatie na relatie. Het beperkt zich niet enkel tot liefdesrelaties. In de eerste plaats raakt het de relatie met zichzelf. Maar het beïnvloedt ook de verdere sociale contacten en posities die men inneemt, zoals op het werk, hoe collega’s met hem omgaan om maar één iets te noemen. Door te weten wat overlevingsdelen zijn en hoe ze zich manifesteren kan je ze opsporen en doorbreken. In deze les kom je daar alles over te weten.

Signalen van het lichaam:

 

Vier oorzaken van klachten

Zingeving

 • Hoe kan je de zin in het leven terug vorm geven na een tragische gebeurtenis? Hoe kan je dag per dag deze nieuwe en andere stappen integreren in het anders geworden leven?

Methodieken bij overweldigende emoties.

Lesdag 9: De impact van corona op het rouwproces

Een rouwproces kan behoorlijk stroef lopen als je geen afscheid hebt kunnen of mogen nemen van de geliefde. Het is nochtans een essentiële stap om elkaar te kunnen laten gaan; stervende en naaste. Hoe kan je afscheid nemen als je niet bij elkaar mocht zijn en hoe kan je wel je liefde en dankbaarheid uiten als je afstand moet bewaren? In les 9 kom je te weten wat het belang is om wél afscheid te kunnen nemen, om bij elkaar te zijn tijdens het stervensproces en hoe je – op een andere  manier - emotioneel en spiritueel zo dicht mogelijk kan zijn bij de geliefde die sterven gaat.

 

We bewandelen het grillige rouwproces als er geen afscheid kon genomen worden, en we reiken je een aantal middelen aan om op een andere manier wél afscheid te kunnen nemen.

 

Hoe je via andere rituelen afscheid kan nemen van de geliefde bespreken we in les 13 Rituelen.

Lesdag 10: Eenzaamheid en de zin van zingeving, en corona: nabijheid en eenzaamheid doorbreken

 

Eenzaamheid is niet zomaar een gevoel van alleen zijn, het is veel meer dan dat.

 

Eenzaamheid komt voor bij mensen die zowel alleen zijn als zich alleen voelen, doch omringd zijn door anderen.

 

Eenzaamheid is niet een gevoel dat opkomt en terug weggaat, zoals een golf opkomt en wegtrekt. Het is een diepgaander gevoel. Veelal komt het voor als je je niet meer kan verbinden met de mensen om je heen en met jezelf. Als zingeving ontbreekt, je je niet nuttig voelt, je geen reden hebt om uit bed te komen en de dag vol goeie moed te beginnen dan kan dit wel eens hand in hand gaan met eenzaam zijn of je eenzaam voelen.

 

Een zinvolle dagbesteding, iets betekenen voor de maatschappij en voor je naasten, je kennis en vaardigheden doorgeven, ertoe doen doorbreekt vaak het gevoel van eenzaam zijn. Je zet je in voor anderen, je voelt je niet alleen nuttig, je bént het ook.

 

Eenzaamheid doorbreken betekent dus niet alleen mensen samenbrengen, een koffie-en-taart namiddag organiseren, zingen of dansen. Eenzaamheid doorbreek je door plezier te maken, zin te geven aan je leven, het gevoel ergens bij te horen en deel uit te maken van een groep waarbij jij als uniek mens met je unieke talenten en vaardigheden een steentje bijdraagt tot het groter geheel.

 

In deze les staan we stil bij hoe we eenzaamheid kunnen doorbreken. We hebben extra aandacht voor eenzaamheid in huidige corona-tijdperk waarin samenzijn zelfs bestraft en beboet kan worden!

 

We reiken je middelen aan hoe je deze eenzaamheid wat kan doorbreken en contacten kan herstellen tijdens en na de COVID-19 periode.

 

 

Lesdag 11: Bespreking casussen

We vertrekken vanuit jouw realiteit. Iedereen kan een of meerdere casussen doorgeven waarmee hij met de handen in het haar zit. Doorheen de opleiding vertrekken we telkens vanuit de praktijk. In lesdag 11 spitten we de casussen in de diepte uit. Tips, tricks, brainstormmomenten, oefenmomenten, … we voorzien het allemaal.

Lesdag 12: Gesprekstechnieken

Doorheen de opleiding worden gesprektechnieken, tips en tricks meegeven, maar in dit lesmoment zoomen we in op de eerder geziene gesprektechnieken en reiken we je aantal andere modellen aan zoals:

 • De theorie van Rogers;

 • Vraagstellingen;

 • Jezelf als docent;

 • Jezelf als coach

 • Gespreksmodellen

 • De modellen in de praktijk

 • Oefenmomenten

 

Lesdag 13: Rituelen, methodieken en creatieve activiteiten om met kinderen in gesprek te gaan

 • Opzetten van betekenisvolle rituelen

 • Symboolcommunicatie als methodiek;

 • Creatieve opdrachten als methodiek om met kinderen in gesprek te gaan

 • Visualisaties als methodiek

Lesdag 14: Rouwgroepen opzetten en begeleiden

In lesdag 14 leer je dat, naast individuele gesprekken, ook rouwgroepen een duidelijke meerwaarde kunnen hebben. Voor heel wat mensen in rouw zijn ze een houvast. Het kan deugd doen om omringd te zijn door deelgenoten, ze weten als geen ander wat de rouwende doormaakt.

 

Tijdens deze lesdag kom je te weten wanneer het zinvol kan zijn om een rouwgroep op te starten en hoe je dit stap voor stap kan doen. We gidsen je van A tot Z doorheen dit proces. Wat is het belang, hoe bereik je mensen, welke thema’s kunnen aanbod komen en hoe pak je een kringgesprek aan, …?

Lesdag 15: Evaluatie, nabeschouwing en diploma-uitreiking

Inschrijvingsgeld:

Kostprijs: 819 (excl BTW)

                     

                    990 incl BTW

Daarin zit de syllabus, werkmiddelen, uitgewerkte gespreksactiviteiten, een goede dosis zelfvertrouwen en een ferm gevulde rugzak met kennis waarmee je direct aan de slag kan.

Al onze opleidingen bieden we aan betaalbare prijs aan. We vinden het belangrijk dat iedereen die dat wil bij ons terecht kan, en dat iedereen die zich (verder) wil bijscholen daartoe de kans krijgt. We spenderen geen grote budgetten aan dure locaties, drukwerken, erkenningen, publiciteit, internet marketing, enzovoort. We richten ons liever op wat er echt toe doet. De kosten die we daarbij uitsparen hoeven we dan ook niet door te rekenen :-)

Inschrijven:

 

 

We werken telkens in kleine groep, de inschrijvingen zijn beperkt.

 

Wil je je voor deze opleiding inschrijven? Stuur dan een mail naar info@rouwenverliesVlaanderen.com Gebruik je Verlies-en rouwcoach 5/10 als mededeling?

Zo weten we onmiddellijk voor welke opleiding je je wilt inschrijven of meer info vraagt. We geven over heel Vlaanderen en Nederland veel opleidingen.

Kan je niet wachten en wil je je onmiddellijk inschrijven? Dan kan je 990 euro storten op het rekeningnummer van Rouw en verlies Vlaanderen: BE65 1096 6779 2596

Gebruik daarbij jouw Voornaam+Naam+ 5/10 coach als mededeling. Het is belangrijk dat we je mailadres hebben, net omdat het een online opleiding is sturen we je alle info en aanmeldingslink via mail door. Zet je daarom ook je mailadres in de mededeling?

Ontvingen we je betaling? Dan krijg je van ons een bevestingsmailtje. Zo weet je dat alles goed is verlopen en je definitief bent ingeschreven.

Enkele vragen op een rijtje

 1. Is voorkennis noodzakelijk om deel te nemen aan deze opleiding?

 

Je hoeft geen maatschappelijk werker of psycholoog te zijn om deel te nemen aan deze opleiding. Heb je een open houding, wil je bijleren, en wil je mensen in verdriet en rouw helpen? Dan kom je met deze attitudes aardig op weg. En de rest, dat leer je wel 😊

    2. Kan ik genoeg oefenen tijdens de opleiding?

 

Kennis en kaders zijn essentieel in iedere opleiding. Het biedt een houvast en inzichten in zowel het gedrag van de rouwende als in het eigen gedrag als hulpverlener. We zijn ervan overtuigd dat kaders duidelijkheid bieden, ze geven je een referentie waarom iets gebeurd en wat je eventueel kan verwachten. Maar, kennis moet in de praktijk gebracht worden. Oefening baart kunst! Daarom zetten we hard op deze twee pijlers en het liefst geven we ze tegelijk: theorie en praktijk. Daarom vertrekken we steeds vanuit de praktijk en zijn er heel veel oefenmomenten.

   3. Wat kan ik met deze opleiding doen?

Of je nu professioneel met mensen in verdriet omgaat of in je eigen leven, je zal rouwenden nabij kunnen zijn, een echte steun voor hen zijn. En dit vanuit een comfortabele houding waarbij je met zelfvertrouwen een diepgaand gesprek kan voeren. Gevoelens en thema’s zullen je niet (meer) overspoelen.

   4. Ik heb een BTW-nummer of ondernemingsnummer kan ik de factuur zakelijk inbrengen?

Heb je een eigen zaak, praktijk of kan je de opleidingen zakelijk declareren? Na inschrijving kan je een neutrale factuur aanvragen. Op de factuur staat dan geen verwijzing naar de opleiding Verlies-en rouwcoach. De bedrijfsnaam die bovenaan de factuur staat is dan wel Rouw en verlies Vlaanderen, de opleiding wordt ‘cursus’ genoemd.

   5. Is de opleiding duur?

Het is ons doel om onze kennis een stevige plek in de maatschappij te geven. Daar is een echte organisatie voor nodig, een technisch platform, inzet van vele medewerkers. In de cursus zit een jarenlange studie, training en onderzoek van Rouw- en verlies rouwtherapeut en docent Mieke Deltomme. Daarnaast zouden we iedereen op het hart willen drukken: het leren van de gesprekstechnieken en het leren integreren van zowel de eigen verlieservaringen als die van de rouwende is een zeer waardevolle investering, in gezondheid, levensgeluk en een vrijer leven.

   6. Kost de opleiding veel tijd?

Voor een groot stuk bepaal je dat zelf. De opleiding bestaat uit 15 online lessen en soms wordt daaraan huiswerk gekoppeld. Hoe meer je je in de cursus wil verdiepen, hoe meer tijd het vraagt. Toch zijn we van mening dat je later – paradoxaal – er net tijd mee wint. Je gaat grondiger tewerk en daardoor ga je steviger op je benen staan. We bieden een gemiddeld ritme aan van een les per twee weken. Versnellen is hierbij niet aangewezen. Je krijgt niet alleen veel (nieuwe) informatie mee, af en toe zal wat aangereikt wordt, je raken. Een oude wonde, een verlies dat nog niet is verwerkt, verworven inzichten, … Je zal soms de behoefte voelen om tijd te nemen om dit alles te verwerken en een plekje te geven. Soms zal je merken dat je behoefte hebt aan af en toe een week geen huiswerk, om de gevoelens te laten bezinken. Daarom spreiden we het aantal huistaken over de opleiding. Je zal dus niet altijd huiswerk meekrijgen.

 

6. Wat als ik vastloop?

Dan geven we je een zetje. Dat kan op verschillende manieren. Je kan altijd jouw vraag of waar je tegenaan loopt per mail stellen. De medewerkers hebben ook kennis van verlies en rouw en kunnen je vaak antwoord geven op je vraag. Is dat niet het geval, dan wordt je vraag voorgelegd aan Mieke Deltomme. Ze is je docent in deze opleiding en is rouwtherapeut. Aarzel zeker niet om haar op de hoogte te brengen als je in de knoop zit.

 

7. Ik heb nog een andere vraag.

Heb je nog een vraag of wil je wat meer informatie. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.