ROUW IK GOED?

‘Rouw ik goed?’ ‘Is het normaal dat bij ieder nieuw verlies de voorgaande keihard naar boven komen?’ ‘Het is al twee jaar geleden, maar ik geraak er niet over. Ik moet doorgaan met mijn leven, maar ik kan het niet. Ben ik dan abnormaal?’ We vinden het heel belangrijk om rouw uit de taboesfeer te halen, er zijn nog zoveel misverstanden en onduidelijkheden. ‘Je moet je leven herpakken’ en doorgaan alsof er niets aan de hand is, volgens onze samenleving. Maar is dit wel zo? Is rouw niet de keerzijde van graag zien?

 

Want hoe liever je iemand ziet, hoe groter de pijn en het gemis als die persoon niet meer nabij is, fysiek of emotioneel.Met onze lezingen spitsen we ons telkens toe op wat rouw is en wat het werkelijk met je doet. We normaliseren. Je zal al snel bemerken dat wat jij voelt, denkt en doormaakt heel normaal is. Begrip en steun zijn heel belangrijk om je veilig te voelen en te durven praten over wat er in je omgaat. Mieke Deltomme is docente Rouw en verlies, rouwtherapeute en schreef verschillende boeken over rouw. Ze weet als geen ander wat het is om iemand te verliezen. Een waardevolle troef die ze verweeft in haar lezingen.

 

Wil je met je organisatie een lezing boeken? Neem dan een kijkje in ons aanbod. 

Lezingen

voor organisaties

Rouw om ziekte en beperking

Wanneer je (plots) te maken krijgt met een ziekte of beperking verloopt je toekomst anders dan verwacht. Je neemt afscheid van je leven zoals het was en het beeld dat je van jezelf had is niet meer. Ook de naasten ervaren verlies. Het beeld dat ze van je hadden moeten ook zij loslaten, hun verwachtingen en posities veranderen.  Dit doet verdriet, pijn en geeft een gevoel van onmacht en onzekerheid. De rest van je leven blijf je deze ziekte of beperking houden. 

 

Iedereen hoopt het beste voor de eigen gezondheid en die van zijn partner, gezinsleden of dierbaren. Maar soms loopt het leven niet zoals verwacht en word jezelf of iemand in je dichte omgeving ziek. Hoe kan je daarmee omgaan als je elke dag tegen de beperkingen aanbotst? Is er begrip uit de omgeving of wordt het levend verlies geminimaliseerd? En hoe ga je daarmee om? 

 

Wij vertellen je meer over levend verlies, wat het is, hoe het zich kan uiten en hoe je ermee kan leren omgaan.  

Daarnaast is het fijn om je verbonden te voelen en je verhaal te delen met anderen die ook te maken hebben met levend verlies. Het is een plaats waar je verdriet er mag zijn, waar je zonder gêne kan vertellen hoe het je vergaat en waar je door deelgenoten begrepen wordt. 

Partnerverlies bij senioren

Met het verlies van je partner op latere leeftijd verlies je niet alleen je partner, ook het leven zoals het was. Na een leven lang met elkaar doorgebracht te hebben komt een dag dat één van de twee er alleen voor komt te staan of ernstig ziek wordt.

Wat als….

Is het verdriet minder erg als je partner een respectabele leeftijd heeft bereikt? Of is het juist moeilijker omdat je het laatste stukje alleen bent en mis je je partner juist hierin erg? Welke wegen kan je het beste bewandelen als er verlies aan zit te komen? Wie kan hierin nog meer ondersteunen? Wat als er geen mantelzorgers zijn?

Rouw bij dementie

Als dementie bij je geliefde wordt vastgesteld beging het afscheid nemen en het rouwen al lang voor je hem of haar verliest aan de dood. Je geliefde gaat steeds minder gelijken op de persoon die hij ooit was. Hierdoor neem je beetje per beetje afscheid van hem. Hoe ga je om met het afscheid nemen? Kan je ook rouwen als iemand wel nog fysiek nabij is? En wat met je gevoel: ‘heb ik wel genoeg gedaan?’

Rouw en verlies bij senioren

Wat betekent ouder worden en wat doet het met je?

Zie je enkel de voordelen in en is de zee van tijd opgevuld met een druk verenigingsleven, tijd voor de kleinkinderen, het waarmaken van uitgestelde dromen zoals een cruise, verre reis, het opknappen van je woning, ...

Of kent ouder worden ook een andere kant en sta je plots stil bij de eindigheid van het leven? En wat betekent op pensioen gaan voor je? Hoe ga je om met je lichaam dat verandert en je nieuwe en andere rol die de maatschappij je oplegt? En wat met ziekte of overlijden? En, hoe zwaar wegen de voorgaande verliezen en overlijdens op je door?

Deze workshop of lezing richt zich naar senioren. Herkenning, taboes doorbreken en veel gesprekstof zijn enkele sleutelwoorden tijdens deze workshop of lezing.

Rouw en verlies

Wat is rouw en hoelang duurt het? Stopt de pijn en het gemis na zes maanden of is het een levenslang proces? En waarom is dat zo?

In deze lezing kom je te weten wat we nodig hebben om ‘goed’ te rouwen en hoe je iemand in rouw kan ondersteunen.  Wat zeg je beter niet, en wat als je niet weet wat te zeggen…