Contact

telefoon: 0497/202.181

info@rouwenverliesVlaanderen.com

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Google+ Icon
driedaags rouwkamp
programma en sessies

Dagelijks staan er dan wel sessies gepland, er is ook heel wat tijd om te ontspannen en tot rust te komen. Heb je zin om het bos in te trekken, alleen op je kamer te zijn, of in de gemeenschappelijke ruimte samen te komen? Alles kan!

De activiteiten waarin we werken rond rouw bestaan uit een afwisseling van praatsessies en doemomenten. Onze werking en activiteiten zijn er voor iedereen. Vrees je dat bepaalde zaken niet haalbaar voor je zijn, breng ons op hoogte. We bezitten genoeg creativiteit en enthousiasme om onze sessies en activiteiten aan te passen.

kennismaking: de bloem

Op woensdag 17 juli verwelkomen we je graag vanaf 10u.

Als iedereen is aangekomen en je hebt het je comfortabel gemaakt  willen we graag de tijd nemen om enkele praktische zaken te overlopen zoals de geplande activiteiten, het dag- en weekverloop, enzovoort.

Laat ons gerust weten hoe we je verblijf aangenamer kunnen maken, we willen graag jouw suggesties horen.  

Na het eten gaan we van start met de eerste activiteit. En al heb je elkaar misschien wel al ontmoet tijdens de infoavond en heb je al wat met elkaar gepraat, we zijn er ons van bewust dat het niet evident is om openhartig te zijn. Maar wees gerust dat hoeft ook niet. Alles kan en niets moet, laat dat duidelijk zijn. En dat onderling vertrouwen komt wel vanzelf naarmate je elkaar beter leert kennen. Of misschien vind je  het net  een geruststelling dat je elkaar nog niet zo goed kent en valt het je net daarom makkelijker.

Hoe dan ook, we bouwen het onderlinge vertrouwen geleidelijk aan op, daarom maken we in  de eerste activiteit gebruik van symbool communicatie. We vragen je dan ook om een bloem mee te nemen die je op één of andere manier doet denken aan je dierbare. Heb je meerdere dierbaren verloren, voel je dan vrij om meerdere bloemen mee te nemen.

Al deze prachtige bloemen worden in een vaas gezet en krijgt een mooie  plaats waarbij haar schoonheid volledig tot haar recht komt. Tijdens de groepsactiviteiten en/of  -sessies wordt de vaas met bloemen centraal en dichtbij neer gezet, zo willen we de band met je dierbare benadrukken.

herinneringen blijvend koesteren 

Je dierbare is dan wel  fysieke niet meer onder ons, dat wil allerminst zeggen dat je band met hem of haar ophoudt. Je dierbare leeft verder in je hart en in je herinneringen. Tijdens moeilijke momenten kan hij of zij een baken van vertrouwen zijn. Weet je niet meer waarin of waaruit dan kan hij of zij een steun voor je zijn, en tijdens speciale gebeurtenissen kan je je echt verbonden voelen met hem of haar. En dat is maar goed ook. Want, zolang je zijn of haar aanwezigheid voelt, hem of haar bij naam blijf noemen leeft je dierbare verder in je hart en herinneringen.

.

Wanneer ervaar je steun van je dierbare, welke levenslessen gaf hij of zij je mee, wat zou je hem of haar zo nog graag zeggen, hoe bouw je je leven verder op zonder de fysieke aanwezigheid van je dierbare, ….

's Avonds, wanneer het donker is, houden we een kaarsjes momenten. We herdenken onze dierbaren. Als je dat wil, kan je je dierbare nog eens toespreken. Wat betekende hij of zij en  wat zal hij of zij altijd voor je betekenen tot ver over de grenzen van de dood heen. Misschien wil je hem of  haar  zeggen hoe je leven eruit ziet sinds het heengaan, hoe moeilijk het is om je leven weer zin te geven, en hoe je probeert verder te gaan zonder zijn of haar fysieke aanwezigheid.

de rust (her) vinden

In het prachtig natuurdomein zoeken we de rust op. Va meditatie en bewustzijnsoefeningen herstel je het  contact met jezelf. Misschien liep je jezelf voorbij de laatste tijd, omdat het gemis en het verdriet je helemaal opslorpt, of misschien duw je zo de rouw van je weg.

Terug in contact staan met jezelf is essentieel in je leven, zo ook in je rouwproces. 

Wie ben ik? Wat wil ik in mijn leven?  Hoe kan ik de weg van mijn leven hervinden?

de afgelegde weg

Het einde van de driedaagse is in zicht.  Jullie hebben samen en afzonderlijk  een hele weg afgelegd, we blikken eens samen achteruit. Wat is er veranderd en waarin voel je je sterker? 

En we kijken naar de toekomst. Hoe ziet die er nu voor je uit, welke stappen zal je zetten en hoe zet je ze, hoe  heb je de driedaagse beleefd, ... en natuurlijk waarin kunnen we je blijven ondersteunen? 

Ik wil je nog zoveel vragen/ zeggen

Waarschijnlijk heb je nog heel vragen, en wil je je dierbare ook nog zoveel vertellen. 

 

Onder ogen zien,  durven benoemen en het erkennen van je gevoelens is heel belangrijk in het rouwproces. Alsook al je gevoelens omarmen, zoals we in de bovengenoemde oefening zullen doen.

Daarna maak je een anker, want wanneer je rouwt is het soms heel erg moeilijk om je krachtig te voelen en er te staan. Je hart is overstelpt van verdriet, zorgen en angst, schuldgevoel enz …

Een anker is een baken van vertrouwen, kracht of dat duwtje in de rug.